Gezinscounseling en gezinstherapie

Gezinstherapie

Gezinstherapie is bedoeld als vorm van jeugdhulp voor gezinnen die met elkaar vastlopen (of dreigen vast te lopen) in gezinstherapiecommunicatie. De communicatiemoeilijkheden zijn zo moeilijk en vaak hardnekkig, dat het niet meer lukt om met elkaar de situatie te veranderen. Hoe hard iedereen het ook probeert en de ander duidelijk wil maken dat het anders moet. Gezinstherapie kan helpen om zichtbaar te krijgen waarom de situatie zo is zoals die is en welke aanpassingen een ieder moet maken in gedrag of communicatie om het weer fijn thuis te hebben.

Het gezin

Als je in Google een afbeelding zoekt van ‘gezin’, krijg je foto’s te zien van een man, een vrouw, een zoon en een dochter. Vaak met een glimlach op alle gezichten. “Het perfecte plaatje”.gezinstherapie
Dit beeld suggereert dat de gezinssamenstelling over het algemeen identiek is. Niets is minder waar. Gezinnen zijn er in alle soorten en maten. Gezinnen met jonge kinderen, gezinnen met oudere kinderen, nieuw samengestelde gezinnen en gezinnen zonder kinderen, om er een paar te noemen. Gezinsleden zijn niet alleen maar heel gelukkig met elkaar. Er kunnen spanningen zijn en conflicten, waardoor gezinstherapie gewenst is.

Moeilijkheden binnen het gezin

In alle gezinnen komen wel eens moeilijkheden voor. Denk bijvoorbeeld aan onderlinge spanningen, conflicten en het gevoel niet meer met elkaar in contact te staan. Vaak herstelt zich dat vanzelf. Maar niet altijd is dat zo. Er kan sprake zijn van blijvende afwijzing, niet meer luisteren naar elkaar en misschien zelfs agressie. Datgene een gezin zou moeten zijn, is er bij jullie niet meer. De verbondenheid met elkaar lijkt ver te zoeken. Op dat moment kun je een afspraak voor gezinstherapie maken, om de moeilijkheden met elkaar aan te pakken.

Werkwijze

Ik bied hulp aan het hele gezin met als doel om weer verbonden met elkaar te gezinscounselinggeraken. Dit doe ik door met alle gezinsleden samen in gesprek te gaan, in mijn praktijk in Breda. Niet om tijdens gezinstherapie met elkaar te gaan discussieren. Discussies hebben vaak een averechts effect. Vanuit ieders verhaal over de situatie thuis ga ik samen met jullie aan de slag om de verbinding weer met elkaar aan te gaan. In het intakegesprek leg ik mijn werkwijze verder uit.

Mijn praktijk voor jeugdhulp bevindt zich aan de rand van Breda, in Teteringen en is goed bereikbaar. Parkeren in de buurt van mijn praktijk is gratis. Gezinscounseling en gezinstherapie is een vorm van jeugdhulp, waarvoor ik een contact heb bij de gemeente Breda.